Waspoeder tegen onkruid: werkt dat?

We hebben er allemaal een hekel aan in onze tuin: onkruid. Het zit maar in de weg en verpest vaak je er mooi bijliggende tuin. Gelukkig kun je op veel manieren je tuin ontdoen van onkruid, maar lukt dat ook met waspoeder?

In dit artikel vertellen we jou wat je kunt verwachten van het gebruik van waspoeder en hoe je effectief onkruid verwijdert. Lees daarom verder voor de juiste technieken voor het verwijderen van onkruid!

Onkruid verwijderen met waspoeder

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, waspoeder kun je weldegelijk gebruiken om onkruid te verwijderen. Het enige waar je rekening mee moet houden is hoe je het gebruikt.

Het werkt simpelweg niet om met alleen waspoeder onkruid te besproeien of bestrooien. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om een scheut waspoeder te mixen met 100 gram zout en 500 ml witte azijn. Vervolgens bespuit je het onkruid met deze mix uit een spuitfles.

Deze mix is namelijk ontzettend giftig voor planten en onkruid. Hierdoor zal het onkruid afsterven. Let hierbij wel op dat het niet op planten en bloemen uit je tuin komt, deze gaan hier namelijk ook aan dood.

Je kunt dus met waspoeder aan de slag om onkruid te doden, maar er zijn nog genoeg andere manieren die misschien wel geschikter zijn voor jouw tuin. Deze laten we hieronder zien!

Effectief onkruid verwijderen doe je zo!

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en hetzelfde geldt voor onkruid verwijderen. We leggen alle mogelijke manieren uit en wat eventueel de voor- en nadelen zijn van het toepassen van de desbetreffende manier.

Het uittrekken van onkruid

Een van de meest simpele manieren is om het onkruid eruit te trekken. Het enige wat je nodig hebt is een emmer voor het onkruid en handschoenen voor onder andere brandnetels. Zorg wel dat het geen stoffen handschoenen zijn, want daar komen brandnetels doorheen.

Overigens is het ook goed om rekening te houden met hoe je het onkruid eruit trekt. Je kunt namelijk beter het onkruid eruit trekken met wortel en al. Op deze manier groeit het onkruid niet terug, aangezien je de hele plant heb verwijderd.

Doe je dit niet dan groeit het onkruid sneller weer terug en heb je er meer last van. Daarnaast kun je ook een schoffel of een speciale bezem voor onkruid gebruiken om het jezelf makkelijker te maken.

Het gebruiken van onkruidverdelger

Vandaag zijn er ook veel mensen die onkruidverdelger gebruiken. Eigenlijk is het bijna hetzelfde als de waspoeder mix, maar dan gemaakt door een chemisch bedrijf. Hoewel het bijna hetzelfde effect heeft moet je wel goed opletten tijdens het gebruik.

Het is namelijk ontzettend giftig en mocht je het op de straat gebruiken is het goed om dieren en kinderen binnen te houden. Daarnaast is het schadelijk voor onkruid en de planten en bloemen in de tuin.

Let dus goed op waar je de onkruidverdelger aanbrengt. Mocht er nu bijvoorbeeld onkruid tussen de planten en bloemen in zitten? Kies er dan voor om dit met de hand te verwijderen. Hiermee voorkom je dat de planten of bloemen doodgaan door het onkruidverdelger.

Het wegbranden van onkruid

Een andere techniek die ook regelmatig gebruikt wordt door gemeentes, is het wegbranden van onkruid. Hierbij gebruik je een kleine vlammenwerper. Dit wordt eigenlijk alleen gebruikt bij het wegwerken van onkruid tussen tegels.

Het is zeker af te raden dit in een plant- en bloemrijke tuin te gebruiken, want vuur en planten gaan niet zo goed samen. Op tegels kan het geen kwaad behalve dat het onkruid tussen de tegels verbrand wordt en vervolgens zo is weg te vegen.

Mocht je dus last hebben van onkruid tussen de tegels, dan is dit een ideale techniek. Wel is het zo dat het een gevaarlijk methode is en deze met uiterste zorgvuldigheid moet worden uitgevoerd.

Kokend water over het onkruid

Een wat minder vurige maar zeker hete manier om onkruid te verwijderen is het verdrinken van onkruid in kokend water. Met kokend water kun je namelijk de plant doden en verschroeien de wortels.

Door de hitte sterft het onkruid en kun je dit gemakkelijk met de hand weghalen. Het grootste voordeel hiervan is dat je geen gevaarlijke of chemische methodes hoeft toe te passen.

Ook is het zo gebeurd en vergt het alleen wat trek- en opruimwerk. Lekker makkelijk en snel, en dat scheelt dan ook weer bij het verwijderen van onkruid!

Waar moet je op letten bij het weghalen van onkruid?

Wanneer je met chemische stoffen gaat werken als de mix van waspoeder of onkruidverdelgers, is het goed om op de hoogte te zijn van het gebruik. Bij onkruidverdelgers is het belangrijk om de gebruiksaanwijzingen op te volgen.

Het kan niet alleen gevaarlijk zijn voor je ‘goede’ planten, maar ook voor jezelf of andere. Hetzelfde geldt voor de waspoedermix, ligt andere mensen in dat je dit gaat gebruiken op onkruid voordat je begint om problemen te voorkomen.

Ga je nu aan de slag met bijvoorbeeld het wegbranden van onkruid, dan is het helemaal van belang dat je omgeving op de hoogte is. Je wilt dat er tijdens het wegbranden niemand in de buurt komt om eventuele ongelukken te voorkomen.

Verder is het natuurlijk belangrijk dat je bij zowel chemische methodes als brandmethodes zorgvuldig te werk gaat. Op deze manier voorkom je vervuiling of onnodige gevaren die met zorgvuldigheid hadden kunnen worden voorkomen.

Aan de slag met waspoeder bij je onkruid!

Het is dus mogelijk om onkruid te verwijderen met waspoeder en een mix van andere stoffen. Echter zijn er meerdere opties die je kunt gebruiken bij het verwijderen van onkruid. Kies daarom voor de methode die jij fijn vindt en maak uw tuin of straat onkruid vrij!

Vorige

Tips tegen beslagen ramen in huis 

Volgende

Vliegengordijn: action + andere goedkope vliegengordijnen