Tips tegen beslagen ramen in huis 

Heb jij last van beslagen ramen in huis? Dit heeft vaak te maken met een te hoge luchtvochtigheid in je woonhuis. Het kan met meerdere zaken te maken hebben. Maar over het algemeen is de oorzaak slechte ventilatie. Ventilatiesystemen kunnen helpen bij het verhelpen van dit probleem. Maar je kan ook andere dingen doen om ervoor te zorgen dat je minder vaak beslagen ramen in huis hebt. Wij geven je tips en vertellen je ook precies hoe het komt dat je condens in je woning hebt. Lees dit volledige artikel. 

Waarom beslaan ramen in huis? 

De reden dat er condensvorming ontstaat op je ramen kan verschillende oorzaken hebben. Wij zetten drie van de oorzaken voor je op een rij: 

1.     Slechte ventilatie 

De meest voorkomende reden van vocht in huis is het gebrek aan goede ventilatie. Je hebt bijvoorbeeld vaak de ramen dicht. Maar het kan ook te maken hebben met geen afzuiging tijdens het koken of het aan hebben staan van de oven terwijl je gaan deuren open hebt. Wanneer warmte niet weg kan slaat al het vocht dat in de lucht zit op de ramen. Dit heeft te maken met het verschil aan temperatuur buiten en binnen. 

2.     Doorslaand vocht 

In het eerste geval gaat het vaak om vochtige lucht die je zelf creëert. Bij doorslaand vocht is dit een ander verhaal. Wanneer jij een poreuze buitenmuur hebt kan regenwater binnendringen. Dit zal zich verder verspreiden tussen je binnenmuur. Ventileren van je woning gaat in dit geval niet genoeg zijn. Je zal misschien wel je volledige gevel moeten behandelen om het vocht buiten te houden. 

3.     Optrekkend vocht 

Een andere veel voorkomende reden van beslagen ramen in je woning is optrekkend vocht. Dit heeft te maken met een slechte fundering. Het kan zijn dat er water in je kruipruimte staat waardoor jij ook vocht in huis krijgt. Wil je dit voorkomen dan zal je de kruipruimte en daarbij je vloer moeten aanpakken. Dit kan flink in de kosten lopen, maar het zal vocht in huis schelen en daarnaast grotere problemen in de toekomst voorkomen. 

5 tips om beslaan ramen te voorkomen 

Beslagen ramen kunnen flinke gevolgen hebben voor de staat van je woning. Daarom wil je het liefst voorkomen dat de ramen in je woning constant beslagen zijn. Wij zetten 5 goede tips voor je op een rij: 

1.     Afzuigkap tijdens het koken 

Het wordt vaak vergeten, maar een afzuigkap tijdens het koken gaat veel vocht tegen. Bij het koken ontstaat namelijk vrijwel het meeste vocht. Daarom wil je altijd de dampkap of afzuigkap aan hebben staan. 

2.     Lekker doorluchten 

Af en toe wil je even goed je hele huis laten doorluchten. Misschien is het warm geweest of is er iets gevallen wat een luchtje achter heeft gelaten. Dit zijn vaak momenten dat je even de ramen en deuren openzet. Maar eigenlijk mag je dit wanneer je veel last van beslagen ramen hebt iedere dag wel even doen. Vooral na het douchen of wanneer je warm water hebt opgezet wil je lekker doorluchten. 

3.     Ramen open in de nacht 

Vooral tijdens de nachtelijke uurtjes wil jij de ramen openhouden. In de nacht ademen we namelijk meer en daarbij zweet je misschien ook wel. Om te voorkomen dat je wakker wordt met vochtige ramen zet je ze altijd op een kier. Daarnaast is frisse lucht ook beter voor je eigen luchtwegen. 

4.     Ramen vervangen 

Enkel glas is al lang niet meer van deze tijd. Het zorgt ervoor dat je woning minder goed gesoleerd is waardoor je ook veel grotere kans hebt op beslagen ramen. De isolatiewaarde van enkel glas kan tot wel 80% verschillen met dat van enkel glas. 

5.     Een ventilatiesysteem 

Dit is de duurste oplossing en daarom komt hij als laatste in de lijst. Het is wel gelijk de beste oplossing wanneer jij vocht wil tegengaan in huis. Hieronder lees je precies welke ventilatiesystemen wij aanraden voor in jouw huis. 

Wat zijn de gevolgen van vocht in huis?

Het hoeft niet altijd te zijn dat je gelijk merkt dat er vocht in huis hangt. Zo kan het zich allemaal afspelen op de zolder zonder dat je het door hebt. Maar vroeg of laat ga je het toch merken aan bijvoorbeeld je gezondheid. Wij zetten op een rij wat de gevolgen zijn van vocht in huis of beslagen ramen. 

Condensvorming

In dit artikel wordt het natuurlijk al verteld, maar vocht in huis zorgt voor beslagen ramen. Zo kan dit uiteindelijk ervoor zorgt dat je kozijnen stuk gaan. Vooral wanneer jij houten kozen hebt zal het tussen de naden gaan en krijgt je houtrot. Je wil beslagen ramen en condens dus zien te voorkomen. 

Schimmel 

Vaak ontstaan schimmels in de muren. Je kan ze vaak zijn wanneer er bijvoorbeeld kleine zwarte plekken ontstaan in het plafond of de muren. Dit zijn eigenlijk allerlei kleine paddenstoelen. Het netwerk van een schimmel breidt zich vaak snel uit. Ze zijn enorm slecht voor je luchtwegen en zorgen voor veel vervuiling in de lucht die jij inademt. 

Ongedierte 

Schimmel zal ook weer ongedierte aantrekken. Van een houttor tot kakkerlakken. Ze komen voornamelijk voor in huizen die slecht onderhouden zijn of waar de luchtvochtigheid altijd te hoog is. Dit ongedierte zal uiteindelijk je woning verder ruïneren. 

Gezondheid 

Er zijn nog veel meer gevolgen van vocht in je woning. Maar je gezondheid die er drastisch van achteruit zal gaan is één van de belangrijkste redenen om vocht aan te pakken. Vooral schimmels hebben dus een directe invloed op jouw luchtwegen. In een vochtige woning kan jij erg ziek worden en zelf overlijden wanneer je er niets tegen doet. 

Welke ventilatiesystemen heb je, en wat zijn de kosten?

Zoals gezegd is de beste oplossing voor vocht in huis en beslagen ramen om een ventilatiesysteem aan te schaffen. Hier vind je twee ventilatiesystemen voor in verschillende woningen. 

Decentrale balansventilatie 

Dit is een mechanische ventilatie. Verse lucht wordt van buiten in het huis gehaald en vuile lucht wordt weer afgevoerd. Dit kan je in je hele woning installeren en dit gebeurt tegenwoordig vaak bij nieuwbouwwoningen. De kosten hiervoor zijn tussen de 1.000 en 1.500 euro. Warmteterugwinning staat hoog op de agenda en zal je flink schelen in de portemonnee. 

Mechanische afzuigventilator 

Bij een afzuigventilator ben je een stuk goedkoper uit. Echter zal je toch nog steeds af en toe je ramen open moeten doen. Zo wordt er alleen vervuilde lucht afgevoerd en de vocht in je woning. Er komt dus geen verse lucht weer naar binnen. De kosten voor een afzuigsysteem beginnen al vanaf 20 euro per woning. 

Vorige

6x de mooiste soorten meubels voor in je woonkamer

Volgende

Waspoeder tegen onkruid: werkt dat?